Waarom duurzaam bouwen met Bioblocks
De doelstelling van BioBlocks is het ontwikkelen van een innovatieve toepassing voor de overtollige kraggen en het rietplagsel en het vermarkten van het eindproduct, binnen de randvoorwaarden voor milieu, economie en ecologie. Om de grote diversiteit in flora en fauna te behouden dient het verlandingsproces opnieuw gestart te worden door de continu inspanning tot het maken van open water. De rietvelden ontstaan door langzaam dichtgroeien van open wateren met veen waarin rietland ontstaat. Na verloop van tijd worden de rietvelden afgeplagd en/of ontgraven. De vrijkomende materialen worden verzameld, samengeperst en op natuurlijke wijze gedroogd. Hierdoor ontstaat een duurzame bouwblok: BioBlocks.
CO2-opslag
Door de zgn. kraggen en het rietplagsel te gebruiken bij de productie van duurzame BioBlocks en deze in te zetten in de civiele techniek wordt de CO2, die in de loop der jaren opgeslagen is in het materiaal, voor lange tijd vastgelegd in fysieke bouwwerken, die daarmee een duurzamer alternatief vormen voor bijvoorbeeld schanskorven, die in tegenstelling tot BioBlocks vaak gevuld zijn met stortsteen. Tevens wordt op die manier in de natuur de ruimte geboden om opnieuw CO2 vast te leggen in nieuwe drijflagen. Op basis van analyse-resultaten is gebleken dat per ton droge stof aan kraggen, een hoeveelheid van 1,35 ton CO2 langdurig vastgelegd wordt.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is, ook bij BioBlocks, een niet meer weg te denken begrip en gaat over: het gaat lang mee, is weinig onderhevig aan slijtage of bederf en is weinig tot niet milieubelastend. Duurzaamheid heeft ook te maken met de manier waarop we ondernemen en gaat over mens, milieu en maatschappij (maatschappelijk verantwoord ondernemen). Duurzaamheid is heden ten dage een zeer belangrijk aspect in de bouwwereld. Tegenwoordig dient men alle grondstoffen op een wijze manier te besteden, voor een rooskleurig toekomstperspectief. Hierbij sluiten de BioBlocks naadloos aan! Duurzaamheid staat voor MEN (Materiaal, Energie en Neveneffecten). Deze drie punten maken van BioBlocks een duurzaam product! Duurzaamheid heeft niet alleen betrekking op de ecologische aspecten. Economische en sociale aspecten spelen ook een belangrijke rol. Dit alles bepaalt de toekomst van BioBlocks. BioBlocks is een duurzaam en natuurlijk bouwmateriaal. De kraggen en het rietplagsel als basismaterialen worden met respect voor flora en fauna gewonnen uit rietvelden
Toepassingsmogelijkheden
BioBlocks ziet mogelijkheden duurzame turven uit rietplagsel en kraggen in te zetten als afwerking van grondkerende constructies in de infrastructuur, geluidswallen, oeverbescherming, tuin- en parkinrichting e.d.. Ook in de woning- en utiliteitsbouw worden mogelijkheden onderzocht en verder uitgewerkt.